Лъвчетата, които бяха стъпкани от възрастните лъвове преди дни в разградския зоопарк, имат много малки шансове да оцелеят. Това посочи Любомира Кривошиева, директор на фондация „Дивите животни”, които в момента се грижат за двете животни. Бебетата са били три, едното е починало още в зоопарка, другото е докарано в София в почти безжизнено състояние и третото е сравнително добре.

Въпреки това фактът, че са отхвърлени от майка си и не са приемали мляко от нея, води до нисък имунитет и ниски шансове да се оправят.

Случаят, при който стрес от шумния панаир по време на раждането на лъвчетата доведе до стъпкването им от големите лъвове, показа редица проблеми с грижата за животните в Разград.

Оказва се, че зоопаркът няма ветеринар и е възможно гледачите да не са знаели, че женската лъвица ще ражда, посочи Кривошиева.

Майката и бащата пък са брат и сестра – кръвосмешение, което може да доведе до дефекти в поколението. „Шокира ме, че те искат да имат поколение в зоопарка още и още. Искат да си направят лъвски прайд или да имат лъвчета за размяна и продажба. Преди две години зоопаркът е предлагал новородени лъвчета на търг. Законът го забранява изрично”, заяви още експертът.

Не съм ходила в Разград, но това което виждам и чувам е, че там условията са отвратителни – живеят на бетон, в тесни клетки, има много болни животни и починали от студ, добави тя.

Голям проблем е липсата на експерти у нас, които да помогнат с грижата за оцелелите лъвчета. „Съветваме се с всеки с повече опит от нас. Със софийския зоопарк сме в непрекъснат контакт с гледачите на големи котки. За нас е новост и се оказва, че у нас няма кой знае какъв опит с това”, каза тя.

Престои МОСВ да реши съдбата им и специалистите се надяват те да не се връщат в зоопарк. Категорично майка им няма да ги приеме и шансът им да оцелеят е малък.