Влизаме училището дало на спорта имена като Атанас Комшев, Живко Вангелов, Григор Димитров, но не за да броим титлите им. От скоро училището се тресе от скандали. За пари

В спортното училище, където един ученик струва 2350 лева и допълнително всеки месец влизат пари от наеми в размер на хиляди левове, за спорт почти нищо не остава.

„Ей тая покривка специално е купена благодарение на тези хора. Ето вие ги виждате, кой 5 лева, кой 10 лева, кой 20 лева. Благодаря на всичките, и пред вашата камера, че все още има спортна борба - това е заради тия хора”, казва треньорът по борба Пешо Кирев.

Икономиите стигали до там, че когато треньор отсъствал, го замествал колега от друг спорт, признава треньора по джудо, който често поемал и хандбала. Може би заради всеотдайността си, той е един от десетината, които тази година изненадващо получили увеличение на заплатата от 40 лева в момент, в който училището нямало пари.

„В крайна сметка, когато той говореше, че няма нито една стотинка в касата, той увеличи на 10 човека заплатите”, отбелязва помощник-директорът Дима Алексиева.

Пред инспектората директорът обяснил, че увеличението било заради чистачките, които в един момент вземали повече пари от учителите. Чертата между учители и чистачи обаче спира до учителката по музика, която се оказва с по- ниска заплата и от обслужващия персонал.

Според директора причината била в системното недофинансиране. „Средствата, които идват в спортните училища, са малко. Те не достигат, защото при нас всичко се плаща двойно, разбирате ли? Не са достатъчни тези средства. Тоя проблем не го има само при нас”, категоричен е Генчо Генев.

От колектива не вярват на думите му и искат спешна проверка за харченето на пари в училището. Пресмятат, че само за консумативи и телефони сметките били в хиляди. А закупените телефони били десетки.

Обяснението на Генев? „Не знам колко са бройката, но съм дал на треньори , които са далече, с които трябва да имам непрекъсната връзка в зали и тн, дадени са на паражията, на главен счетоводител”.

Нона на допълнителните харчове, треньорите работели извънредно, без нито лев в повече. Пешо Кирев говори за 1140 часа – доста над норматива. Когато повдигнали въпроса пред директора, вместо увеличение, получили санкции. От инспектората са категорични, че ръководството няма право да глобява.

Учителите и административния персонал често били и обиждани от директора – пред хората и без никакво основание.

Най-потърпевша била секретарката. „Мръсна лъжкиня й казах и толкоз. И се извиних после , независимо, че по този начин подходи тя, че просто те принуждава да излезеш извън кожата си”, отговаря Генев.

Пред екипа ни директорът заяви, че ако наистина болшинството от хората не го искат, ще си тръгне сам. Тази вечер е насрочен съвет, на който протестиращи и доволни да се преброят .

След Плевен Хасково е второто спортно училище в страната, където колективът излиза на протест.