Монтана – град с население от 40 хил. души, гради спортна история през 2016. Тази година градът е шампион и носител на купата на България по баскетбол жени. Финалист за купата на България по волейбол мъже и финалист в шампионата.  Или общо пет финала в трите най-популярни колективни спорта - футбол, баскетбол, волейбол.

Футболният финал за Купата на България е от особена важност за града, тъй като успехът е първи от подобен ранг за 95-годишната футболна история на Монтана.

Според помощник треньора на баскетболен клуб Монтана тези успехи са възможни единствено благодарение на общинската власт в лицето на кмета Златко Живков. Несменяемият от 16 години кмет на Монтана чува как феновете скандират името му, докато играчите вдигат трофеи в препълнената местна зала „Младост”.

Самият Живков пък изтъква и постиженията в сферата на джудото и каратето.

Всички трофеи на отборите от града се съхраняват в неговия кабинет.

На въпрос как се издържат три отбора на ниво в град като Монтана, той отговаря, че у нас едва 20-тина човека знаят как се издържат колективни игри на най-високо ниво.

„Финансирането е съвсем малко от общината – нито един не е общински отбор. Общината подкрепя най-вече детско юношеския спорт и на футбол, и на баскетбол, и на волейбол.  Имаме 60-80 деца на волейбол на баскетбол и 303 деца в шест отбора във футбола”, разказва той.

По думите му е на път да разбие илюзиите на невярващите. „Имаме дарения и рекламни договори на хора, които ме подкрепят, хора, които ме познават. Говоря в единствено число, въпреки, че не е много коректно да го правя, да говоря така, но такава е истината”, допълва той.

Един от козовете на  футболния „Монтана" срещу ЦСКА довечера е бившия играч на „червените" Йордан Тодоров. Роден в Пловдив, играл в столичния ЦСКА,  Тодоров е постигнал лична и професионална хармония в Монтана.

Разказва, че и на него, и на семейството му много им харесва в града.

Освен колективните спортове, Монтана остава в историята и като града изпратил първият класирал се български спортист в Рио. Това е състезателят по джудо Ивайло Иванов.

Експерти коментират, че дори и да загуби футболния финал за купата, Монтана заслужено може да получи приза спортен шампион на България за 2016 г. 

Местните жители пък споделят, че смятат да подкрепят любимият си отвор на всяка цена. Много от тях смятат да се отправят към столицата за двубоя.

Вижте повече в цялото видео: