София е готова за зимата, показа проверка на столичния кмет. Йордана Фандъкова увери, че в бюджета има достатъчно пари, но подчерта, че на фирмите ще се плаща само за добре почистени улици. В противен случай ще има глоби.

Миналата зима софиянци отделиха 18 милиона лева за чистене на снега. Времето беше меко - половината от парите бяха спестени и остават за този сезон.

По правило първо се чистят булевардите, по които минава градският транспорт и след това кварталните улици. На кръстовища в строеж като това при семинарията ще има допълнително снегорини, за да се избегне комбинацията задръствания в поледица.

Десет фирми ще чистят снега. По договор всяка е задължена да притежава определен брой снегорини. „Към момента проверката установява, че проверените до този момент фирми имат наличната техника”, констатира Фандъкова.

На всеки снегорин е монтиран джи пи ес, който е свързан с командния център на столичния инспекторат. „Почва да работи, джи пи есът отчита тогава, когато е на определен, не на коя да е улица, а на определената за чистене улица”, обяснява Стефан Стефанов.

Общината е определила 72 точки в града, които при сняг задължително трябва да бъдат почистени, за да е нормален трафикът.

По европейски общината е поставила датчици върху греблото, двигателя и разпръсквателя за сол на снегорина. Така ще е сигурно, че машината работи, чисти и опесъчава.