Софийската морга няма да започне работа, докато траят ремонтите в Александровска болница, научи bTV.

Районната здравна инспекция затвори Съдебна медицина на ул. "Здраве" № 2 в столицата заради невъзможност да приеме повече трупове. Десетки безжизнени тела задръстват хладилниците на тморгата.

По-рано беше съобщено, че ситуацията с моргата е овладяно и то ще може да заработи отново в 16 ч. Това обаче няма да се случи.

В хода на тези развития директорът на Съдебна медицина проф. Станислав Христов е подал оставка и тя е била приета.

От Александровска болница потвърдиха за проблема, като заявиха, че системното претоварване на хладилната инсталация обаче, води до често ѝ дефектиране и нужда от ремонти

От болницата обясниха още, че вече са погребани 25 трупа, за които има отпуснати средства от Столична община за служебни погребения и към настоящия момент в трупохранилището на Клиниката се намират 105 трупа.

Все още се търси решение на проблема с труповете с неизяснена самоличност, както и с тези, чиято самоличност е ясна, имат издаден смъртен акт, но роднините им не са ги погребали.

Прочетете цялата позиция на УМБАЛ „Александровска“:

„Клиниката по съдебна медицина и деонтология на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД е най-голямата в София и в България. Хладилната инсталация на трупохранилището е изградена в периода 2003 – 2004 г. и е съобразена с нуждите ѝ. Инсталацията се състои от 4 камери с общ капацитет между 60 и 80 трупа. Системното претоварване на хладилната инсталация обаче, води до често ѝ дефектиране и нужда от ремонти.

Веднага след получаване на информация от страна на Клиниката за проблеми в работата на климатичната система на една от камерите е възложена доставка от чужбина на резервната част, необходима за нормалното ѝ функциониране.

Междувременно на среща, проведена в понеделник (25.05.2015 г.) е създадена организация от страна на болницата и всички институции, имащи отношение към проблема – Министерство на здравеопазването, Районна здравна инспекция, Градска и Районна прокуратури, Столична дирекция на вътрешните работи и Столична община за овладяване на ситуацията.

Погребани са 25 трупа, за които има отпуснати средства от Столична община за служебни погребения и към настоящия момент в трупохранилището на Клиниката се намират 105 трупа.

Все още се търси решение на проблема с труповете с неизяснена самоличност, както и с тези, чиято самоличност е ясна, имат издаден смъртен акт, но роднините им не са ги погребали.

Реализирани са всички предписани от страна на РЗИ хигиенни и противоепидемични мерки (дезинфекция, дезинсекция и дератизация) във всички помещения на Клиниката по съдебна медицина. Мерките се прилагат всекидневно. По предписание на РЗИ са поставени и защитни мрежи против насекоми.

В създалата се ситуация и при поисканите му обяснения, началникът на Клиниката проф. Станислав Христов подаде оставка, която беше приета от ръководството на болницата.”