София става част от Глобална обсерватория срещу замърсяването на въздуха
Интерес да участват са заявили кметовете на Лондон, Ню Йорк, Ротердам, Мексико, Атина, Монреал, Пекин и Токио
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
Мръсен въздух
Снимка: bTV

София ще се включи в учредяването на Глобална обсерватория за замърсяването на въздуха в градовете. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на срещата си с експерти в областта на околната среда от Париж, Виена и Мадрид, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Международните експерти са в София, за да участват в SOFAIR - конференция за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда. Първата задача на Глобалната обсерватория е да създаде платформа за обмен на данни и анализи - от градовете за градовете, както и да се представят практики и опит, свързан с намирането на работещи решения за преодоляване на замърсяването на въздуха. Друга цел е подобряване на информираността и екологичното образование на гражданите.

3 млрд. евро е загубата годишно за българската икономика от замърсяването на въздуха6 са проблемните области в България

Глобалната обсерватория се учредява в края на ноември по инициатива на кмета на Париж Ан Идалго. Интерес да участват в работата и до момента са заявили кметовете на Лондон, Ню Йорк, Ротердам, Мексико, Атина, Монреал, Пекин и Токио. Платформата ще ползва и експертизата на Световната здравна организация.

По време на срещата между кмета Фандъкова и международните експерти са били обсъдени мерките за опазване чистота на въздуха, заложени от Столична община в краткосрочен и дългосрочен план. През последните години Столичната община извършва модернизация на градския транспорт, с въвеждане на нови газови автобуси, обновяваме парка, предстои закупуването на електробуси, изграждаме и разширение на столичното метро, е казала кметът на София и е проявила интерес към въведените от Париж и Виена политики за ограничаване на замърсяването на въздуха.

Международните експерти са обсъдили ефекта от взетите кратковременни мерки в различните европейски градове по време на регистрирани превишения на замърсяване на въздуха, като ограничаване на движението на четни и нечетни автомобили и насърчаване алтернативни начини за придвижване. Обсъден е бил и въпросът с битовото отопление и насърчаването на хората да ползват екологични горива.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре