Прелели реки, огромни преспи, прекъснати далекопроводи и хиляди блокирани автомобили има в цялата страна 24 часа след началото на интензивните валежи от сняг. На този етап няма информация за пострадали хора.

Потенциално опасни снеговалежи се очакват днес в 16 области на Северна, Централна и Южна България. През цялата нощ не спря да вали, като в София снежната покривка е около 30 сантиметра и придвижването е силно затруднено.

За област Кърджали заради валежите от дъжд в региона е обявен червен предупредителен код. През нощта срещу неделя и през деня се очаква количествата дъжд да достигнат около и над 65 л/кв.м.

В Кирковско има опасност от преливане на язовир.

В Момчилградско 10 села са откъснати от света.

В Смолян пък заради неспиращите дъждове Черна река преля и беше обявено бедствено положение. Там също кодът е червен.

В Пловдив повече от 16 часа вали сняг. Над 60 снегорина и 25 солразпръсквачки са по улиците на града.

Има 3 катастрофи, предизвикани от шофьори, които се опитвали да изпреварят снегопочистващите машини.

В Северозападна България времето също е изключително сериозно. Проходът Петрохан е затворен заради лавина от Берковица към село Бързия. След почистването му ще е забранено движението на тежкотоварни автомобили.

Има села без ток, клони са паднали върху автомобили в градовете.

Велико Търново е парализирано
от снега. Хаинбоаз беше затворен за почистване, но сега движението през прохода е възстановено.

В областния град работят 10 снегорина, 7 разпръсквачки, две фадроми, 3 самосвала и автогрейдер.

Националният военен университет има готовност да се включи в снегопочистването.

Над 60 села в Старозагорско са без ток.

Много е тежка ситуацията в Русенско. Зрители на bTV описват ситуацията като "снежен капан".

Снимка: Аз, репортерът

Изцяло е затворен пътят Русе-София, има и много закъсали автомобили.

Прекъснато е електрозахранването заради паднали стълбове, като в община Русе ток има единствено в града и селата Басарбово и Николово. Има и населени места без вода.

Заради сложната ситуация граничният пункт Дунав мост се затваря за камиони от Румъния.

Падналият сняг предизвика трудности в Шумен, снежната покривка е 25 см. На много места в града има паднали дървета и клони, които затрудняват движението по улици или части от тях. Общо 18 са постъпилите подобни сигнали през нощта и тази сутрин.

Аварийни екипи работят по отстраняване на дървесната маса. В Шумен и региона няма населени места без вода, няколко села са без ток, работи се по отстраняване на авариите. Няма и бедстващи граждани.

Движението по пътищата се осъществява при зимни условия. Спрени са тежкотоварните автомобили над 12 тона, а в Ришки проход е въведено изискване за вериги за камионите. Третокласната пътна мрежа е затворена за движение. При необходимост от технологично почистване на пътното платно, за около два часа се спират автомобилите по главните пътища за Разград и Силистра.

Ограничава се движението на товарни МПС над 12 т. за цялата страна с изключение на областите Бургас и Варна, обявиха от пътната агенция.

Продължава да вали сняг и да навява в Силистренско. 42 машини почистват републиканската пътна мрежа. Поради навети пътища е спряно е отпътуването на автобуси за всички направления. На автомобилите е разрешено да пътуват, но при тежки зимни условия. Ток няма само в село Сребърна.

По магистралите у нас вече могат да се движат както леки автомобили, така и тежкотоварни камиони.

Шофьорите да се движат с повишено внимание в тунел Витиня на АМ "Хемус", поради проблем с осветлението, след авария на далекопровод.

Временно е преустановено пропускането на товарни автомобили в двете посоки през ГКПП – Капитан Андреево, съобщиха от МВР. От Харманли камионите се отбиват в посока към ГКПП – Лесово, към момента леките автомобили се пропускат през платното за излизащи.

Останалите гранични пунктове в страната работят в обичаен режим.

Защо всеки голям снеговалеж се превръща в бедствие?