Смолян остана само с едно ученическо общежитие, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Закриването на сградата в Райково стана факт днес на заседание на общинския съвет в Смолян.

Темата стана повод на разгорещена дискусия, а предложението на независимия общински съветник Димитър Кисьов за запазване на общежитието не бе прието от местния парламент. Миналия месец на изнесеното заседание в Банско общинските съветници на Смолян са приели решение за закриване на пансиона в смолянския квартал.

На днешното заседание Кисьов се опита да убеди своите колеги, че са допуснали грешка и настоя да преразгледат предходното си решение. Основният мотив бе, че със запазването на сградата ще се улеснят финансово родителите на децата. В негова подкрепа се изказаха колегите му от БСП.

В залата присъстваха родители и ученици от закрития пансион, които също настояваха да се отмени решението и да се запази общежитието.

„Нищо лично, просто сметките показват, че трябва да се затвори сградата в Райково, а всички ученици да бъдат преместени в Смолян“, коментира кметът на общината Николай Мелемов.

Снимка: bTV

Директорът на УО „Васил Димитров“ Живко Билянов също защити тезата за запазване само на едната сграда на общежитието. „Поискахме дофинансиране от общината, но волята на общинския съвет не беше такава“, каза Билянов.

Според неговите сметки, за издръжката на двете сгради са били необходими между 200 и 210 хил. лв., а при положение, че остане само една сграда ще са необходими за издръжката от 160 до 170 хил.лв. и нямало да има нужда от дофинансиране.

Според главният финансист на община Смолян Венера Аръчкова средствата за издръжка на един ученик в райковската сграда надхвърлят няколко пъти тези на общежитието в Смолян, където санитарните възли са общи.

„Ако в Смолян разходът на ученик за консумативи е в рамките на 5-6 лв., то в Райково е от 20 до 22 лв. Разликата идва от това, че когато е по-студено, долу децата могат да си включат електрическа печка, докато в Смолян са изолирани контактите“, коментира Аръчкова.

Самата субсидия отивала основно за работни заплати на персонала. В Райково през изминалата учебна година са живели около 34 деца, като за тази година внесените заявления са 36.

По думите на Милко Пиперков, старши възпитател в общежитие "Васил Димитров" в базата в Райково и председател на Регионален синдикат Образование към КТ "Подкрепа", този проблем стои от години като досега са правени два неуспешни опита за закриване на базата.

"Досега инициатива бе от директора Живко Билянов, сега с решение на ОбС се пристъпи към тази мярка. Според нас, за да се пристъпи към тази мярка трябваше да се спази правилника за приложение на народната просвета, който казва, че всяко преструктуриране на учебни заведения става до 31 май за следващата учебна година. Както се разбра към това се пристъпи в края на лятото. Според някои общински съветници това е най-подходящият момент. Вярно е, че по принцип учениците в Смолян намаляват, но за тази година в общежитието има ръст на ученици. Според данните, които имаме, в базата има ръст от 10 ученика спрямо миналата учебна година", каза Пиперков.

Родители, които бяха дошли от община Неделино, се заканиха да преместят децата си да учат в друга област, след като чуха окончателното решение за закриване на сградата в Райково.