Община Банско е била изненадана неприятно преди Коледа със запор от петък на банковите сметки. Причината - старо задължение от около 800 000 лева, съобщи кметът Георги Икономов на пресконференция по повод подготовката за откриването на новия зимен туристически сезон в пиринския курорт.

В края на пресконференцията стана ясно, че е постигнато споразумение за разсрочено погасяване на паричното задължение, предмет на принудителното изпълнение, и че разпоредените запори върху банковите сметки на длъжника могат да бъдат отменени.

Икономов разясни хронологията на случая. През 2002 г. е възложено на благоевградска фирма, спечелила поръчката с конкурс, да прави пътя от Добринище за хижа "Гоце Делчев". Но строително-монтажните работи се възлагат без да е подписан договор с фирмата и тя започва работа по настояване на тогавашния кмет веднага след обявяването й за спечелила конкурса. Фирмата извършва определените дейности за около 300 000 лева, като е имало и обжалване от втората класирана в конкурса фирма, макар и извън законоустановения седемдневен срок. В крайна сметка, заради липсата на договор, общината отказва да плати за свършената работа, обясни градоначалникът.

До 2006 г. тази фирма се опитва да си получи парите и след седемгодишна история по инстанциите по заведеното дело общината е осъдена да плати пълния размер на иска на фирмата с лихви и разноски - около 795 000 лева.

Кметът Икономов заяви, че се консултира с юристите на общината дали има вариант да се заведат дела, за да се потърси отговорност, включително и наказателна, от хората, които са ощетили общината.