Служители на ДНСК влизат в ромската махала в Гърмен, за да опишат незаконните постройки. След това ще се предприемат действия за тяхното премахване. Това стана ясно след среща на областната управа в Благоевград, предизвикана от повишеното население в района. В събота се стигна до масов бой между българи и роми.

В следобедните часове започна среща с участието на главния секретар на МВР Георги Костов, областния управител и местната власт. Към тях се очаква да се присъедини и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Напрежението в Гърмен временно е овладяно. Хората, които тази сутрин излязоха на протест и дадоха ултиматум на общината да се справи с проблема, вече са по домовете си. На входа към ромската махала остава засилено полицейското присъствие. Пътят за Ковачевица и Лещен вече е отворен.

Рано сутринта хората отидоха на площада и поставиха ултиматум на общината - в срок от една седмица обитателите на квартал „Кремиковци” да бъдат изселени. Обявиха, че след 2 юни са готови на крайни действия.

Кметът Минка Капитанова обясни, че по закон няма право да изгони от домовете им хора, които няма къде другаде да живеят.

Получила е и писмена инструкция за това през 2012 г.

В махалата живеят около 1000 души. Има само една законна постройка.

Жителите на Марчево пазят домовете си с огради, кучета и катинари. Въпреки това най-честите им гости са крадците.

„Като измъкнал резето аз докато се усетя от къде се влиза вътре ми вдигна две лозарски машини, дигна походното ми легло детско, тук железа колко искаш вдигна. Я там има един матрак аз да го чукна броих до 3, оставих го. Щото утре ще ме вкарат в затвора”, разказа бай Божик.

Той има и пистолет и е готов да се защити с него.