Столична община забранява спирането на автобуси пред храм-паметника „Свети Александър Невски.” След две седмици автобусите ще пристигат на старата столична автогара.

Паркирането пред храм-паметника е толкова разпространено, че някои фирми дори го обозначават официално като крайна или начална точка на пътуванията си.

Според новите правила автобусите ще могат само да оставят туристите на историческия площад, а после ще се оттеглят за паркинг на друго място. Вече се строи алтернативна стоянка на мястото на старата автогара в София.

Общинският съветник Симеон Славчев посочи, че в момента се полага чакъл, за да може да се спира спокойно, а туристите и гражданите да се придвижват без проблем. „В момента там е леко разкаляно. След полагането на чакъл ще бъдат обособени и сложени знаци. Сега там паркират  леки автомобили, които ще бъдат пренасочени да паркират в зелената зона от другата страна”, добави той.

Паркоместата за автобуси на площада са само 5, но редовно те са три пъти повече и заемат цялото пространство на площада.