Туристи пристигнаха в „Слънчев бряг” на прага на зимата. Стотиците евреи, дошли на курорт по морето през ноември, се почувстваха излъгани заради обезлюденото място.

Сигалиха Депо и Орли Шимоне трудно скриват разочарованието си – „Слънчев бряг” с един-единствен отворен хотел е далеч от купона през лятото, за който са слушали от приятели. „Останах шокирана, че всички магазини са затворени - първи, втори, трети, всички! Сам си, тъмно е, студено, неприятно е”, оплака се Сигалиха.

„Когато пристигнахме в хотела, беше тъмно и ни беше страх да излезем на вън. Мислехме, че тук ще има повече хора”, допълни Орли.

Шопинг, казино и пак шопинг трудно развличат дори по-възрастните туристи, дошли с нагласата да харчат. „При вас в България явно е така, а у нас всичко работи, и зимата, и лятото. Жалко, искахме да си купим нещо и от тук, да разгледаме”, каза израелската туристка Хана Рубинов.

Разходка дори по централната алея на курорта през ноември може да ви срещне единствено с… улични котки.

„Ако има магазинчета, това - онова и някаква атракция, макар и минимална, макар и в хотела да се измисли, ще е прекрасно”, коментира Емилия Генчева, представител на туроператор.

Така, в средата на ноември, завърши първият опит сезонът в „Слънчев бряг” да се удължи до Нова година. „Курортът все още не е готов. Това е изключение, което трудно се прави. Съвсем по друг начин щеше да изглежда комплексът, ако имаше работещо заведение”, коментира почетният консул на Израел Орлин Мандов.

От ръководството на курорта признаха, че са оставили теменужки и осветление в центъра за късните туристи, но не могат да принудят бизнеса да работи.