Скъсаните стени на три каскадни язовира вероятно са причинили потопа в Бургаско
Заради насъбралата се вода се е получил „ефектът на доминото”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
2111484526.jpg

Стените на три каскадни язовира в района на Камено са се скъсали след обилните валежи в областта, като най-вероятно именно това е довело до потопа в Бургаско.

Заради насъбралата се вода се е получил „ефектът на доминото”. Дъждът е причинил преливане на микро язовирите и стените им се късат, оттам водата от тях, заедно с дървета и клони, се влива в язовир „Чотората”.

Стената му не издържа и се къса.

Ден след потопа: Институции и пострадали спорят кой е виновен (ОБЗОР)Потърпевшите обвиняват стопаните на големите язовири, а представителите на държавната власт са категорични, че при тях всичко е наред

Така водата достига до р. Рускокастренска. Според техническия надзор деретата на реката не са били почистени и те предизвикват приливната вълна в близките села.

Собственик на четирите микро язовира „Чанаджик” е община Камено. Най-голям от тях е „Чотората, който е рибарник. На кадри от видеонаблюдението от нощта на бедствието се виждат количествата дъжд, причинили наводнението.

Последната инспекция на язовира е от средата на октомври миналата година. При проверката са открити дупки в стените на съоръжението.

Техническият надзор издава предписания на собственика.

В продължение на година не е правена повторна проверка на язовир „Чотората”. Според хидроинженера Георги Георгиев бедствието е можело да бъде предотвратено.

„Имаме налице неправилна експлоатация на язовирите, за които се споменава, че са се скъсали”, твърди той.

Според информация на bTV, собственикът на съоръжението е Димитър Мутафов, син на д-р Елена Димитрова, която е общински съветник от БСП в община Камено.

В Бургаска област има над 350 язовира, а служителите, които ги инспектират са едва трима.

В страната общо 205 язовира са неизправни, от които 89 са в лошо техническо състояние. Най-много такива има в областите Благоевград, Враца, Бургас и Хасково.

Най-честите нарушения са липса на техническа документация, затлачен или разрушен преливник, както и неработещ изпускател.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре