Постепенно ситуацията в Рудозем се успокоява, а реките са почти на нормалните си нива. Въпреки това частичното бедствено положение в общината остава. С оттеглянето на водата се вижда и реалният мащаб на щетите – а те са огромни.

Кметът Румен Пехливанов коментира пред bTV, че повредите по инфраструктурата са за над 1.5 млн. лева. Градският колектор и 50 метра от защитната му стена са буквално отнесени. Има няколко ската, които се нуждаят от спешно укрепване. 4 моста са със сериозно подкопани основи. При следващи валежи има опасност още пътища да бъдат прекъснати.

Той посочи, че ако времето позволи, още през следващите дни ще започнат да възстановяват инфраструктурата със собствени сили.

Емил Исаев разказа, че вчера намерил автомивката си с цялото оборудване и бус с АТВ в него паднали в реката. Обектът работи от 10-ина години, от 15 там имало сервиз. Мъжът каза, че ще търси помощ от държавата. „Такъв район сме, че тук за нас е непосилно да правим застраховка”, сподели Исаев.

Бедственото положение в Смолянско бе отменено днес по обед.

Обратно към нормалния живот

Днес животът рудоземското село Рибница се върна в нормалния си ритъм. Повече от 10 часа нямаше ток заради авария на стълб.

Хората излязоха да напазаруват хляб, но не спираха да обсъждат как реката отнесе колата на техен съселянин.

„Това стана вчера сутринта, когато идва собственикът и вижда, че колата я няма. Това всичко през нощта на това място беше разсипано, имаше дървен материал, но сутринта колата я нямаше, отстрани пътят беше затворен, там също чистихме, горе стълбът, още една част от пътя", каза кметът Страхил Пехливанов.

Рамзи Башев, чиято кола бeше отнесена от водите на реката, все още не я открил. Няма застраховка, няма и възможност да си купи ново возило.

Пострадалите силно се надяват държавата да ги подкрепи в този тежък момент.