Плажът край Лозенец е отворен, пробите на водата са добри. Забрана за къпане остана около устието на близката рекичка. Малко по малко туристите се завръщат. Дали ще се компенсират направените загуби, обаче, все още не се знае.

Спасителят Илиян Кънчев коментира, че туристи са го питали дали може да влизат във водата. „Питат защо е червено, дали има вълни, ние казваме, че е от рекичката някакво замърсяване и затова е забранено, а те си решават на тяхна глава да влизат да се къпят”, каза той.

Собственик на хотел обясни, че в момента базата му е с около 30% заетост, но очаква през следващия месец да се напълни. „Времето ще е слънчево през целия септември, така че очакваме гостите отново да се върнат”, обясни Стефан Киров.

„Водата днес е много хубава, кристално чиста и ми се стори, че можем да се къпем. Общо взето природата е тази, която ни привлича тук в Южното Черноморие", сподели летовничката Арети Асприд.

Мнозина по Южното Черноморите смятат, че туристите са се преместили на север, където хотелите са почти пълни.

Павлин Косев от Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите коментира, че обикновено след 20 август има отлив на туристи. Според него за момента обаче не се забелязва отлив на туристи, а по-скоро задържане.

Въпреки че в няколко варненски заведения откриха антракс, морската вода там е чиста. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара смята, че тези, които предпочитат Южното Черноморие си остават там. При възникване на проблем на някой плаж, те просто се преместват на някой друг, по-близък, но отново по Южното Черноморие.

Прогнозите са, че тази година туристите ще са по-малко с между пет и 10 процента. Цените през септември падат наполовина и браншът разчита на още летовници. Съветът към хората, които все още не са били на почивка е, да го напраят в идния месец. Освен, че цените падат, септември се очертава да бъде топъл и приятен за плажуване.