Снеговалежът от последния месец е най-обилния за последните десетина години, а снежните запаси във водосборите са два пъти повече от миналата година. Има ли риск при снеготопенето да се стигне до наводнения?

Отговор на това търси Оперативният център за аварийна помощ на Столична община. В него денонощно се следят нивата на реките около София, а от днес официално беше даден старт на информационна система за ранно предупреждение при наводнение.

На мониторите се подава постоянно картина от най-критичните точки - Южната дъга на Околовръстното, Владая и пр. Основна роля обаче имат 23 хидрометрични станции. Информацията от тях се получава в реално време и системата изчислява къде има риск от наводнение. Следят се реките Суходолска, Драгалевска, Перловска и Владайска.

„Имаме и 8 точки на критични места, за които получаваме информация - рискови точки, подадени от нас като места, на които вече са се случвали сериозни покачвания на реките”, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

В страната обаче система за предупреждение липсва. В Хасково общината почиства районите около реката в града. За частите извън населените места отговорността е на областните управители. Администрациите обаче нямат ресурс.

У нас вече има план за управление на риска от наводнение. Определени са 116 рискови района в страната. Предстои изграждане на система за ранно предупреждение и наблюдение на реките в цялата страна. Първоначално тя ще се изгради по поречието на Искър.

Към момента почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете.