Готви се пореден опит за продажба на апетитен терен в Борисовата градина в София. Без много шум правителството взе решение да продаде бившата гара "Пионер" на търг с тайно наддаване.

Теренът е от 20 декара и, според общия устройствен план на столицата, върху 20 процента от него или 4 декара, може да се строи. Официално предназначението на атрактивния парцел е за "спорт и атракции".

„Eдин мол може да изникне на практика тук. Знаем от това, което се случва на „София ленд”, че този терен започва да се застроява с жилищни сгради, той беше с подобно предназначение, както този, който се намираме тук”, посочва координаторът на Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт” Веселин Кирев.

От години на бившата гара се продават строителни материали. Според концепцията за Борисовата градина на тяхно място трябва да се появи паркинг, "спортен и културен център", където може да бъде преместена "Спортна София". С продажбата на терена, идеята на общината може да се промени.

„Който и да е собственик по тази сделка, ви гарантирам, че той трябва да спазва всички правила, които са характерни за зоната”, подчерта главният архитект Здравко Здравков.

Липсва обаче подробен устройствен план за Борисовата градина. Така не е ясно какво може да изникне върху тези 20% от терена, на които е позволено да се строи.

Решението за продажбата на апетитния имот в столичния район „Изгрев” е взето на заседание на Министерския съвет по предложение на транспортния министър Ивайло Московски. От „Железопътна инфраструктура”, които са собственик на терена, отговориха, че от продажбата на парцела, ще реализират значителни приходи. Началната цена на имота все още не е ясна. Очаква се, тя да надхвърли 8 милиона лева.

Тези пари щели да отидат за поддръжка на жп инфраструктурата и обновяване на сградния фонд.

От НКЖИ допълват, че към момента нямало конкретен инвеститорски интерес към бившата гара „Пионер”.