Нагли шофьори вбесиха полицията след като в интернет станаха хит клипове как се кара с 250 и 302 километра в час. КАТ призна безсилие. Дори и да ги издири, единствено което може да им направи е да ги предупреди.

Всеки ден 150 души получават фишове за шофиране с превишена скорост. Шофьорът, заснет от стационарна камера, който е бил с най-висока скорост е карал със 188 км в час.

Има обаче и по-големи екстремисти. От няколко дни в социалните мрежи едни от най-споделяните неща са клипове, запечатали шофьори, каращи с 250 и дори 302 км в час. Не на писта - на магистралите ни.

Клипче, на което се вижда как шофьорът вдига 250 км в час, се върти в социалните мрежи само от часове, но е гледано хиляди пъти.

Часове по-рано се появи и още един клип, запечатал шофьор, който демонстрира как се вдигат 302 км в час. И двата клипа предизвикват огромен интерес. Само в полицията още не са ги гледали. Респективно не са търсили и шофьорите.

„Не съм ги гледал. Шофьорът винаги може да бъде установен. Ако има регистрационен номер на автомобила, ще се установи. Няма - еми, ако няма, как да го установим”, каза Стойчо Константинов от Главна дирекция „Национална полиция”.

Успяхме да се свържем с бизнесменът от Бургас Деан Дачев, който е собственик на колата от втория клип. Той отказа да застане пред камера, но по телефона призна, че колата от клипа е неговата, че я е дал на свой приятел, а видеото с 302 км в час е заснето преди 2 седмици в Германия.

Потърсихме и авторите на клипчето, заснето на АМ Тракия. Никой от трите момчета не поиска да се срещне с нас.

„И да се установи, за да се вземе отношение към един такъв водач, трябва да е налице автоматизирано техническо средство, което е одобрено по закона за замерванията. Само тогава може да е доказателствен материал”, посочиха от МВР.

Любителите на високите скорости искат построяване на контролирани писти. Сега у нас има една в Калояново. Повечето обаче предпочитат да пътуват до Серес в съседна Гърция, където казват, че условията са по-добри.

Напомняме, че максималната разрешена скорост у нас е 140 км в час. И то само на магистралите. Да не забравяме обаче, че и там на места скоростта беше намалена заради дупки.