Всички фирми, отговорни за снегопочистването във Варненска област, ще бъдат глобени. Областният управител очаква в близките дни решенията за санкциите на кметовете. С нормализирането на времето започва да става ясно и защо борбата с преспите на Североизток се оказа нееефективна.

Строителните фирми масово декларират за търговете фиктивна техника, с която не разполагат. Или пък с едни и същи машини печелят конкурсите в различни общини. И се стига до парадокс - един снегорин, който трябва да чисти във Варна, по същото време работи в Русе или Пазарджик.

„Няма такава фирма, която да може да чисти пет области, тъй като навсякъде искат по 70-80 машини. И като погледнете в сайта на АПИ кой е спечелил обществените поръчки, ще видите, че има фирми с по 5 области”, коментира Росен Колелиев, управител на фирма за пътно строителство.

Друг проблем е, че се използват машини на подизпълнители и земеделци. „Именно тези подизпълнители на фирмите не можаха да запалят, тоест тракторите на зърнопроизводителите не са пригодени за зимна обстановка, те служат за обработване на земя, не за снегопочистване”, отбеляза областният управител на Варна Стоян Пасев.

Затова и той предлага вместо договори с фирми, общините да си купуват машини.