Нова идея за селските пътища: асфалтиране наполовина. Изпълнението вече е факт в едно монтанско село.

Една от главните и най-дълги улици в село Мадан никога не е била асфалтирана. Затова, когато наскоро върху част от нея се появява асфалт, местните са изненадани.

Още по-изненадани остават, когато работниците си тръгват. Предположенията са разнообразни.

Иван Ангелов предполага, че са правили алея или площад. „Или сигурно тука пенсионерите ще търчат сутринта, ще правят тренировки”, казва той.

Снимка: btvnovinite.bg

По-възрастните предпочитат досегашното й състояние. Красимир Иванов, който се придвижва с каруца, посочи, че се чуди от коя част да мине.

Шофьорите обаче нямат избор. "Това е хубаво, добре са го направили, ама трябва още по-широко да бъде, да могат да минават и коли. А не само колелета", коментира Георги Каменов.

Хората на колелета са най-доволни – имат прекрасна велоалея.

По същия начин изглеждат още две улици в селото, а причината за половинчатата работа е проста: така е предвидено по проект. Той не е за асфалтиране на път, а за подмяна на водопровод.

Снимка: btvnovinite.bg

"Разрешава се асфалтиране само върху подменения водопровод. Действително има и лоши коментари, но аз съм щастлив, защото успяхме Мадан почти да го завършим със смяна на водопроводи”, посочи Светлин Сретениев, кмет на общ. Бойчиновци.

Сега общинската администрация търси пари за доасфалтиране на недоасфалтираните улици. За това ще са нужни малко над 100 хил. лв. Ако този асфалт го нямаше, сметката щеше да е три пъти по-висока.

Така че тази година – половин улици, догодина – цели.