Премахване на стара училищна сграда разбуни духовете в балканското село Оселна. Според част от жителите събарянето е било наложително, според други постройката е можело да бъде запазена.

Закрито преди десет години поради липса на деца и неподдържано, училището в Оселна станало опасно.

„Варианти нямаше, тъй като падна една голяма стена от покрива до земята, до основите”, обясни кметът Росен Николов.

Училището вече го няма, но спомените са живи. „То беше пълно училище, 120 деца, сутрин се заредиме на класове, то беше нещо прекрасно, сега това го нема никъде”, спомня си Тинка Петрова.

От съборената сграда останало само мазето. В него кметът иска да помести пенсионерския клуб, но част от възрастните са против. „Просто притиснато е, все едно че влизаш в некаква землянка”, смята Иванка Лазарова.

Наблизо има огромна обществена сграда, чието довършване било замразено преди повече от 20 години поради липса на средства. Но пенсионерският клуб не може да се пренесе в нея, както искат възрастните хора, тъй като обектът е без акт 16.

Недостроеният културен дом в момента се използва за селскостопански склад и за футболно игрище.

Игрището е направено наскоро на мястото на несбъдналия се киносалон. Върху изкуствената настилка, дарена от футболен клуб „Славия", тренират малкото останали деца в Оселна и много възрастни.

За съжаление, модерното игрище с изкуствена настилка няма да може да се използва за турнири, защото официално сградата се води за несъществуваща.