Спират от движение стари автомобили, които замърсяват
Инициативата започва в София и може да обхване цялата страна
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 8
    0
Газанализатори
Снимка: Ладислав Цветков

Стари автомобили, които замърсяват околната среда над допустимите норми ще бъдат спирани от движение. 

Специални уреди – газанализатори ще пресмятат количествата вредни частици, които колата отделя и при стойности над допустимите, ще бъде съставен акт на водача и автомобилът се спира от движение, заяви началникът на Пътна полиция в София комисар Тенчо Тенев.

„На първо време газанализаторите са 7, в КАТ имаме 10 канала. Един газанализатор ще обслужва 2 канала, а другите два са мобилни и ще се поставят в патрулни автомобили“, обясни комисар Тенев.

„Надявам се до края на тази и началото на следващата инициативата да бъде реализирана и в цялата страна“, добави екоминистърът Нено Димов.

Газанализатори
Снимка: Ладислав Цветков

„София е добър старт, но ако не го направим в цялата страна няма да има необходимия ефект“, посочи министърът. „Това е добра първа стъпка и трябва да има и следващи за пунктовете за технически преглед, контрол върху сервизите и по пътищата, така че да можем да се преборим с един от двата най-големи замърсители на въздуха“, поясни Нено Димов. „Пътният трафик е единият източник, а битовото отопление е другият. Успоредно трябва да работим и с двете“, допълни още той.

Стойността на газомерите е около 70 хил. лева, средства от бюджета на СО“, посочи каза кметът на София Йорданка Фандъкова. „Анализите посочват, че около 60% от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили. Около 40% от битовото горене“, обясни кметът и изтъкна, че строгият контрол е изключително важен. „Измерване през септември показа, че само около 6,5% от автомобилите в София замърсяват над допустимите норми. Те пък допринасят за ¼ от замърсяването“, каза още Йорданка Фандъкова.

  • 8
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре