Само един от осем язовира във Врачанско е напълно изряден
Съоръжения с разрушени преливници и пробити стени застрашават собственост и животи
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Язовир
Снимка: bTV

11 от общо 88 язовира общинска, държавна и частна собственост във Врачанско са напълно технически изправни и без конструктивни нарушения. Това сочат цитирани от БТА данни от доклада на междуведомствена комисия, назначена от областния управител на Враца Малина Николова. 

От общия брой 28 са язовирите с разрушен преливник, 21 са с технически неизправни основни изпускатели, а при 18 достъпът до тези съоръжения е почти невъзможен.

Комисията е установила на 46 язовира различни нарушения върху целостта на стената, като повечето са общинска собственост, но по един са частна и държавна собственост. Водоемите с прекъснати или прорязани стени са девет и за тях не е довършена процедурата по извеждане от експлоатация, се посочва в доклада. 

Половината язовири у нас – неизправни, десетки са в предаварийно състояниеПроверени са общо 4390 язовира; указанията за безопасност масово не се спазват

Комисията е направила предписания към собствениците, които трябва да ги изпълнят до края на септември. За близо половината язовири е препоръчано да се ограничи завиряването, а за 52 - да се почистят стените им от растителност. Собствениците на 12 язовира трябва да свикат експертен съвет, който да вземе решение дали да бъде преустановена експлоатацията им.

След наводненията през 2014 г. в областта само три общини - Бяла Слатина, Враца и Криводол, са подали искане до Междуведомствената комисия за възстановяване при МС за ремонт на общо осем язовира. 

Малина Николова отбеляза, че собствениците могат да се възползват и от европейски средства за подобряване на състоянието на язовирите.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре