За сумата от 74 лева, с два лева горница, бе закупен кметският стол на община Сопот. Той беше първата описана вещ, която съдия-изпълнител продаде, след като местната власт не намери начин да покрие неразплатени задължения за милиони.

Купувачът е търновският бизнесмен Николай Малаков, който закупи на безценица и хлебозавода. Той заяви, че ще дари стола на общината като паметник на глупостта. Според някои, той е кандидат за кметския пост.

До разпродаването на общинското имущество се стигна, след като парите по европроект бяха отрязани заради нарушения по обществените поръчки. Сопот така и не получи и безлихвен заем от държавата в дадената от съдията-изпълнител двуседмична отстрочка.

Общо 294 вещи за 55 000 лева бяха пуснати за продан, като сред тях са и 34-те компютъра, с които местната власт се обслужва гражданите. Общинските съветници от БСП обявиха, че ще купят тези с данните на ГРАО и ще ги върнат на общината. Все още не е ясно дали машините не са били тихомълком подменени през нощта.

Междувременно, служителите на общината могат единствено да консултират устно гражданите.

Част от жителите на Сопот блокираха Подбалканския път, като поискаха пари от държавата. . Според протестиращите, този търг няма да реши нищо, но се използва от политически партии, чиито представители не могат да разберат, че по този начин блокират дейността да общината.