Русия смята да вдигне ограниченията за свои туристи да посещават Турция. В телефонен разговор президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин се разбраха да се срещнат лично през есента на срещата на Г-20 в Китай.

15 млн. руски туристи са отказали резервации в Турция това лято. Очакванията бяха да се пренасочат към родното Черноморие.

„Самите руски туристи за да дойдат трябва да има самолетни седалки, които се договарят предварително, няма как да се случи нещо някъде и веднага след две седмици да се увеличи броят на чартърите примерно”, посочва Христо Чапкънов, представител на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Пълна заетост в най-големия курорт Слънчев бряг има само два месеца - от 20 юни до 20 август. Но раздвижване на пазара все пак има.

„Не е чак толкова ръстът вследствие на тези атентати. Няма как да се случат нещата всички от света, които не пътуват до Египет, Тунис, Турция, не може само да изберат България”, е позицията на управителката на хотел Диана Колчева.

За ирландеца Пол обаче точно атентатите са причина да избере у нас почивка за семейството си. „Можех да избирам между Турция и България, но избрах България”, казва той.

Туроператорите отчитат по-висок интерес и заради собствените жилища на руснаци в затворени комплекси по морето.

По данни на министерство на туризма тази година са издадени с 27 процента повече визи на руснаци спрямо миналата.