Една от улиците край старото сметище на Русе е превърната в черна река. Причината - разлив на отпадъчни вещества от преработка на нефтени продукти.

Магдалена Иванова работи в една от фирмите, край които тече гудроновата река. Веществото, което се получава при преработка на нефтени продукти, отдавна създава грижи на хората в района.

„Булдозер е затънал там преди години, чувала съм , че една баба са вадили от ямата, не съм била свидетел. Свидетел бях като затънаха полицаите тук. Мислят че асфалт и спрели , а то като спреш, веднага затъва. Преди няколко години вадихме един дядо. Само че то плитко, той с козичките и паднал, ходихме да го вадим”, разказва жената.

Многократно са подавани сигнали до тел.112, но без резултат. „Като се нагорещи към 30-40 градуса, и веднага всичко се разлива. Ето това е проблемът тук, тук и животни минават, затъват, тук не може да се приберем от работа като се връщаме, затваря пътя. И мирише много”, разказва Иван Вълчев, който е собственик на вила.

„Идват, изгребват го, оттам ей тук има едно малко езерце пак с такъв гудрон, слагат го там, но то сега това нещо ако го изгребат и го сложат там, то пък ще прелее”, коментира собственикът на фирма Алексей Николов.

От общината няколко пъти кандидатстват с проект за рекултивация на старото сметище. „Многократно съм предупреждавал, че това е жива бомба. Особено в тези горещини които предстоят, да стане нещо, да се запали сметището, просто не само Русе, а и Гюргево ще усетят”, категоричен е зам.-кметът по комунални дейности на Русе Свилен Иванов.

Властите се надяват проектът да бъде одобрен до средата на юли. Тогава гудронът гудронът ще бъде запечатан със специални панели.