Макар на книга да принадлежи към института „Образцов чифлик", язовир в Русенско на практика е напълно изоставен.

„Чифлишко езеро", както е известен язовирът, на пръв поглед не е опасен. Обемът му е само 213 000 кубика. Той обаче е каскадно свързан с голямото езеро, което се намира край село Николово, и крие рискове при наводнения.

„Беше разпоредено, язовирът е източен до неговия мъртъв обем, т.е. той е с отворен изпускател, водата която е в него е до 30 000 куб метра. По този начин е премахната опасността при проливни дъждове или при обилно снеготопене язовирът да започне да прелива неконтролируемо”, заяви директорът „Управление при кризи” в дунавския град Спасимир Димитров.

Нивото във водоема се следи денонощно, но не така стои въпросът с поддръжката на съоръжението.

„За съжаление този язовир дълго време е лошо стопанисван, силно затлачен, има над метър и половина кални наноси над дъното… Да не говоря, че в голямата си част е обрасъл в храстовидна растителност”, каза кметът на Русе Пламен Стоилов.

Общината е поискала от Министерството на земеделието да й прехвърли язовира. Още повече, че досегашният собственик - институтът „Образцов чифлик", го е декларирал като водоем с отпаднала необходимост.

Идеята на местна власт е язовирът да се почисти, да се зариби и да се използва за спортни цели – по същия начин, както това е направено в Николово.

Предвижда се районът да стане зона за отдих, като покрай двата язовира се направят и велоалеи.