Напрежение и във варненското гето Максуда. И там, както в Стара Загора, предстои да влязат багери, за да разчистят незаконните постройки, които са над 200. В понеделник обитателите им обявиха, че са готови на протести и дадоха срок на местната власт да реши проблема.

За 54 от незаконните постройки срокът за доброволно събаряне изтече. По-голямата част от тях са построени в частни имоти.

„Хората не могат да си ползват имотите и биха били в пълното си право да осъдят държавата в Страсбург. И ще плащаме всички ние за това, че примерно, такива като мен не си свършват работата. Аз имам амбицията да си я свърша”, казва Христо Христов, кмет на район „Младост”.

Обитателите на незаконните постройки обявиха, че дават 14-дневен срок на властимащите да излязат с решение, което да ги удовлетворява. Поискаха друго място в рамките на града, където да се настанят.

Ромите заплашиха с протести, ако започне събарянето на постройките. „Протестът ще бъде мирен, но ако трябва, няма да бъде мирен. Ако се посяга на децата, на жените, на внуците ни, то тогава няма да бъде”, закани се Ридван Сали.

„Никой не може да черпи права от собствената си недобросъвестност. В случая хора, извършили незаконни строителство, не могат да поставят ултиматуми на никого. Най-малко аз съм човек, който ще приеме такива ултиматуми”, допълни от своя страна Христов.

Събарянето в Максуда трябва да започне през следващия месец.