Около 200 роми излязоха на протест в Исперих заради уволнението на заместник-кмет. Те заподозряха, че причината за отстраняването е ромският му произход.

Според протестиращите Деян Сашев, представител на ромската общност от региона, който се задържа на поста по-малко от 2 месеца, е бил използван, само за да осигури подкрепа за ДПС на парламентарните избори.  

Самият уволнен  казва, че е отстранен, без да му е посочена причина. „Може и на личностна основа, защото наистина аз през тези работни дни, наистина исках да работя, наистина исках да докажа, че мога”, каза той.

Кметът обясни, че назначеният с политическо решение на местната структура на ДПС Сашев не е вършел добре работата си. „Човекът не е за тази работа, хубав човек, нямам нищо против момчето, но не може да се справи със задълженията, които са му вменени по заповед на кмета”, твърди градоначалникът Бейсим Басри.

На ромската общност ще бъде предложено да издигне нова кандидатура за заместник-кмет. Протестиращите пък поставиха срок до 5 ноември Сашев да бъде възстановен на работа, в противен случай протестите ще продължат.