Родопското село Мугла си търси лекар във „Фейсбук”. Кметът Даниела Кубинска се решила на крайната мярка, тъй като от четири години селото е без лекуващ лекар, когато досегашната докторка заминала за Германия.

„На желаещия да практикува в Мугла ще се предостави и жилище. Винаги практикуващите доктори тука са си живели горе в Здравната служба”, разказва Кубинска. Засега никой не е откликнал на обявата.

Снимка: btvnovinite.bg

Откакто няма лекар, кметът на селото се научил да мери кръвно. Помага на съселяните си, както може. „Когато тръгна към града, хората носят рецептурните си книжки и ги снабдяваме с лекарства”, разказва тя.

Жителите на с. Мугла отдавна са загубили надежда, че отново ще има някой, който да се грижи за здравето им. Много от тях не могат да си позволят ходенето до Смолян.

Снимка: btvnovinite.bg

„Едва ли ще дойде лекар тук, при тия лоши пътища. То това е страшна работа. Ние сме забравени от Бога, никой не мисли за нашето село”, коментира Руска Хаджиева, жител на селото.

Всеки път, когато звънят на 112, хората се молят линейката да пристигне навреме.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пак бързо беше дошла линейката - за час. Дойдоха, благодарен съм, отнесоха се човешки”, разказва Ангел Хаджиев.

Днес селската линейка трупа прах в заключен гараж. Славчо Бачочев, бивш шофьор на линейката, разказва, че по-рано редовно е карал спешни случаи до Смолян. „По едно време две години съм бил без доктор. Мен ме викаха да преслушвам, да меря кръвно..”, допълва той.

Снимка: btvnovinite.bg

В селото все още има Здравна служба. Красивата бяла сграда днес тъне в разруха.

Кметът разказва, че всички помещения в сградата са добре запазени и „само чакат” да дойде нов лекар.