Родителите в бургаското село Дебелт спряха децата си от училище, след като петокласник беше изнасилен от по-голямо момче в тоалетната на учебното заведение.

Ще има и протест, като вчера имаше опасения, че в него може да се включат и радикали от Бургас, тъй като по непотвърдени данни, посегналият на малкия Георги е от ромски произход.

Пред bTV майката на изнасиленото момче каза, че синът й все още е в болница, не може да спи и не иска повече да посещава училище.

„Може да се повтори инцидентът, да стане много по-лошо. Искаме да се изчисти училището от проблемните деца”, заяви друга майка. Нейната дъщеря преди година се върнала от училище със синини по врата – била душена.

Баща на свой ред каза, че знае за случаи, в които в школото са вадени ножове.

Пепа Бакалова от регионалния инспекторат по образованието каза, че при проверката в училището е било установено, че липсва пропускателен режим, контролът на директора е бил занижен и липсват практически мерки за борба с училищния тормоз.

Тя призна, че е изненадана от разказите на родителите, тъй като в документацията на училището няма информация за инциденти и наказани ученици.

„Никой родител не изпраща детето си в училище, за да бъде хулено и насилено”, категорична беше и Нейля Мурад от Държавната агенция за закрила на детето, която започва своя проверка.