В село Росен църква има, но ключ за нея няма. Дори на празници хората не могат да влязат в храма, защото е заключен.

Камбаната на единствената православна църква бие за първи път от два месеца. Удря я бившата клисарка Нона. И макар да няма позволение, тя го прави, защото е Атанасовден. А случаите, в които попът се появява в селото, се броели на пръсти: „Довадя само на погребения и на Спасовден, че има аванта”.

Църквата в село Росен е построена през 1939г. За първи път през 2018г. да се влезе в нея е невъзможно, защото ключът вече не се пази в селото. В началото на годината попът, който отговаря за три села, уволнил клисарката и взел ключа със себе си в Пазарджик.

Години наред местните събирали пари за ремонт, защото църквата била в окаяно състояние. „Ремонтирахме покрива, защото беше започнал да се схлупва. На снимките си личи какво е било състоянието им – все едно е църква в Сараево. Църквата е построена от хората на селото – не е правилно да стои заключена”, посочи кметът Васил Рангелов.

Снимка: bTV

Дори на празници поп няма, твърдят росенци. Кметът хвърлил кръста на Йордановден. Местните си искат ключа за църквата.

Отец Стоян ни посреща ядосан в Пазарджик: „Изгасете тая камера, за да не пострада камерата. Ще ви купя 5 камери, напуснете!”. Твърди, че кметът вече е свещеник на селото.

Час по-късно отецът се извини и заяви, че търси нова клисарка. Твърди, че ходи в селото при всяко повикване.

Снимка: bTV

Оказва се, че основният проблем са парите: „Основният проблем е свързан със свещите. Знаете навсякъде комерческата причина е повода за пререканията”.

Кметът иска незабавно решение на проблема: „Ние сме на такива длъжности, на които трябва да  търпим критики. Сега някои хора, ако говорят нещо лошо за мен, аз да отида и да заключа кметството ли?”

Докато проблемът се реши църква в село Росен ще има, но не и ключ за нея. А камбаната ще бие понякога, но тайно от попа, който не е в селото.