Реките започват да се успокояват в рамките на продължаващото пълноводие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Водното количество на наблюдаваните реки в цялата страна са над праговете за високи води, а на река Струма при Бобошево е достигнало и преминало прага за внимание.

През последното денонощие обаче са отчетени понижения на речните нива в цялата страна.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка се очаква пониженията на речните нива да продължат.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН до обяд на 31 март ще превалява все още над източната половина от страната. Количества - 1-5 л/кв. м.

През нощта срещу сряда ще превали в Северозападните райони - до 1-2 л/кв. м. В сряда през деня ще превали и на други места из страната, но също слабо - 1-3 л/кв. м. Към вечерта и през нощта срещу четвъртък на много места ще превали, количества – 2-10 л/кв. м. В четвъртък ще е почти без валежи, само на отделни места е възможно съвсем слабо и за кратко да превали.

Във вторник и сряда, вследствие на по-високи температури, водещи до снеготопене и прогнозирани незначителни количества валежи, които на местата с неразтопена снежна покривка ще допринасят за интензивното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките, са възможни известни повишения в цялата страна.

Повишено е вниманието за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда.

Край Струма се нормализира

Нормализира се обстановката в Югозападна България след покачването на нивата на реките през последните две денонощия.

Скъсаната дига на река Места край Гоце Делчев е укрепена, а река Струма вече влезе в критото си, след като преля на няколко места в Кюстендилско и Благоевградско.

През нощта обаче нивото ѝ се понижи с около 30 см и водата бавно влезе в коритото си.

Районът в началото на Кресненското дефиле, който беше залят вчера, днес е почти сух. В община Струмяни, където дигата поддаде, ситуацията е овладяна с помощта на значително количество скални материали, с които дигата беше укрепена.