Река Хлебаровска отново заплашва да залее Цар Калоян, алармира областният управител на Разград Стоян Ненчев, цитиран от „Дарик”. Градът пострада изключително тежко при наводнението от август 2007 г., което взе осем жертви и нанесе сериозни щети.

Седем години след стихията коритото на реката, която минава през града, е затлачено и не би поело водите от препълнените язовири, ако над областта паднат обилни валежи, подобно на други части на страната през последните седмици.

Областният управител лично е извършил проверка на място и установил, че на места наносите от тиня, кал и растителност достигат до два метра височина.

При дъждовете в началото на месец май водата в реката на улица „Хаджи Димитър" стигнала до 20 см. под моста – разказали местни хора. Ненчев уточни, че от общинската администрация му обяснили, че наносите са още от 2007 г. и почистване на коритото не е предприемано.

„При по-силни валежи, като в Търново и Попово през последните дни опасността от наводнение на ниските части на Цар Калоян щеше да е реална”, категоричен бе Ненчев.

По настояване на областния управител и съгласувано с община Цар Калоян е изпратено искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Изчисленията показват, че почистването ще струва малко над 10 000 лв.