Неохраняеми плажове или скъпи чадъри, недовършени пътни ремонти и свлачища – това са основните проблеми пред започналия летен сезон на морето.

В началото на юни вече е ясно и какъв е спадът на руските туристи – различните курорти и хотели отчитат отлив между 20 и 60%.

Плажовете ще бъдат категоризирани, подобно на хотелите. Така концесионните такси за по-неатрактивните ивици вероятно ще поевтинеят и по-лесно ще се намират стопани, смятат от министерството на туризма. Ще се облекчат и процедурите. А печеливш ще е туристът.

„Тогава няма чадър, шезлонг и други услуги, които се дават, да бъде 24 лв. Тук ще се облекчи и намали цената на пакета, защото не може в една Гърция да си купиш за три евро кафе и да седиш цял ден на плажа, плюс ползване на чадър”, коментира Иван Иванов, председател на Бургаската туристическа камара.

Според туристическия бранш държавата гледа на плажовете само като източник на приходи. Затова се стига до абсурди като в Несебър, където чадър и шезлонг струват 30 лева, а нощувка в хотел – 20.

„Цената на чадъра се формира на базата на концесионната такса, колкото е по-голяма тя, толкова ползвателите по-високи услуги ще направят. Концесионната такса се плаща на държавата, повече от ясно е какво трябва да се промени”, смята хотелиерът Григор Фиданов.

Опасност, която също може да отблъсне гостите от нашето море е свлачището при Кранево. То застрашава с пропадане пътя от Златни пясъци за Албена. Засега държавата няма пари за укрепване.

„Първата мярка е да отбием движението на тежкотоварни автомобили и автобуси, въпреки че това ще създаде затруднения точно в сезона”, каза Стоян Пасев, областен управител на Варна.

Вариант за дългосрочното решаване на проблема е с европейско финансиране, но то няма да стане поне още две години.