На заплахи, мокри поръчки и купуване на гласове се натъкна екип на bTV за пореден път. Разследването на репортерът Росен Цветков го отведе до стари познайници, които и на местните избори продаваха гласове.

Във видинската ромска махала „Нов път” се гласува активно. Според източниците ни от квартала не само срещу пари, а под натиск и страх.

На изборите тази година отново били ангажирани двама от тарторите на „Нов път” – Кочо Маринов и Емил Брайков. И двамата са герои от разследване на bTV на местните избори миналата година.

След миналогодишната ни намеса в квартала се води активна война. Жертва става общинският съветник Данаил Томов, който живее в „Нов път” – неговият автомобил е запален преди месеци, като извършителят не е установен.

Според запис, с който bTV разполага, Томов е бил поръчан от кръга на Кочо и Мичо да бъде атакуван физически, а признанията идват от мъжа, нает за поръчката.

„Дойдоха хората, предлагат 2000 лв. да го застрелям или да му строша краката. Аз ще си ги цакам – ще си взема парите, с него ще направим номерата и готово. Ще го бинтосаме за няколко дни. За един ден – да минеме да го видят хората и после той ще си стои вкъщи една седмица”, разказа наетият за поръчката мъж.

Друг източник на bTV разказа, че освен с търговия на гласове, групата на Кочо и Мичо се занимава с оръжия, наркотици и фалшиви пари. „Те държат каналите с мигранти, които ги прекарват от Видин към Сърбия”, казва той.

„Мичо и синовете му и другите там негови приближени натискат хората, прибират им личните карти, дават им сума и гласуват за определена партия, в случая за ГЕРБ. Те държат много хора с дадени пари, лихварски пари”, разказва той.

По думите му хората на Кочо и Мичо изпращат техни хора в изборните секции да следят кой как гласува. „Дава им телефон. Те (избирателите – б.р.) като гласуват, щракат това, което са гласували, показват им на телефона. Или пращат техен човек, влизат по 10 човека и някой по-едър, бияч, и всички в секцията седят и гледат”, разказва източникът ни.

Днес не беше нужно да се снимат с телефон бюлетините в „Нов път” – те се разтваряха в урната без проблем и за всеки беше ясно кой за кого гласува.