Може ли да се строи в чашата на язовир? При това на място, където вече е доказано, че е незаконно. Оказва се, че това е възможно и то с европейски пари.

През 2010 г. властта брои от въздуха луксозните, но незаконни имоти. Година след акция „Хеликоптер”,  влизат багерите. Първо в Ставри Димитрово, известно като митничарското село построено в чашката на Язовир Ивайловград, после още стотици вили по целия бряг.

Пет години по-късно язовирът се оказва недостъпен, но не загражденията са скандални.

Постройките край яз. Ивайловград бяха разрушени преди пет години, защото бяха незаконни и защото бяха построени в чашката на язовира. На това място сега община Ивайловград ще строи атракциони с европейски пари.

От кметството ни обясняват, че всичко е законно. Ще има пейки, барбекюта, хангар за лодки, кей и увеселително корабче, но в чашката на язовира.

Разликата между законното и незаконното се оказва един насип, който ще повдигне новите съоръжения над нивото на преливане, но дали е безопасно. „Самият проект е съобразен така, че да не се стига до наводняване и до някакви други последици за мястото”, заяви Красимир Димитров, общински съветник.

Проектът е за един милион лева. Ако Европа го финансира, още догодина увеселителното корабче ще потегли от кея.