Радиоактивна вода пият жителите на санданското село Кръстилци. Водата, която тече от чешмите на хората, е с повишено съдържание на уран, установи проверка на Здравната инспекция. Водата е опасна за здравето и живота на хората, но водопроводът не е прекъснат, въпреки заповедта.

Наскоро местните хора забелязали, че водата, която тече от чешмите им, има странен цвят и мирис и подали сигнал в Здравната инспекция. Взетите проби показали, че водата е радиоактивна и опасна.

„Знаете какво се случва при облъчване - засягат се почти всички вътрешни органи. Първо ще се засегнат кръвните показатели при човешкия организъм, от там се засягат черен дроб, далак, бъбреци”, обясни д-р Мария Станчева от РЗИ- Благоевград.

В селото живеят 15 човека. Разказват, че преди години там имало мина за добив на уран, а водата е прекарана именно от района около мината.

След проверката, която установила уран във водата, е издадена заповед за спирането и. „Правени са неколкократни проверки след връчването на заповедта, нашият инспектор установява на място, че в едни от проверките водата е спряна, в други дни водата е пускана, сега кой пуска водата там на място, не мога да ви кажа”, коментира пред bTV д-р Мария Станчева от РЗИ- Благоевград.

От общината в Сандански увериха, че кранчето на радиоактивната вода е спряно, а тази, която тече по чешмите, била от друг, независим водоизточник. Част от местните си пълнят вода за пиене от балкански извор.

„Пълним вода от извора, която е на около километър разстояние, с магарета возим за пиене, за миене, за хранене на животните и това е цел живот - възрастта селото не си го знае колко години и винаги така”, оплака се местният жител Иван Джоров.

А други признават, че се страхуват да пият каквато и да е вода. „По-добре да я спират тогава, какво да я правим, щом е вредна - да се спира водата”, настоя Стоил Разсаков.

От Здравната инспекция са санкционирали общината три пъти. Следващата стъпка е да изпратят преписка до прокуратурата.