Психично болен пациент с диагнозата параноидна шизофрения е лишен от свидетелство от ТЕЛК. След отказа на лекарите да му обновят документите младият мъж решава, че вече е здрав и отказва да пие хапчетата си. Родителите му са в паника това да не доведе до фатални последици за болния и за близките му.

Ще го наречем Стойчо. Диагностициран е от около 5 години. Заболяването му е параноидна шизоврения. Пие лекарствата си редовно - до преди няколко дни, когато с баща си отиват в ТЕЛК. От там им казват, че трябва да чакат с месеци, за да подпишат документите за инвалидност.

„Докато чакаме, той спря да пие хапчетата и вече започнаха разправиите неприятностите у дома”, обясниха близки. „Той помисли, че е здрав и ме пита защо да пия тия хапчета, като е здрав и прав. От всичко се притесняваме, не знаем как ще реагира, това е бомба със закъснител, ще стане така, че трябва да спим с отворени очи”, допълват роднините.

В къщата има и малко дете, затова страховете на близките на Стойчо са особено силни. Неколкократно правят опити да му дадат хапче с хитрост, но не винаги успяват. Според психиатрите болните с тази диагноза трябва да пият лекарствата си редовно. Прекъсне ли се лечението, има опасност за живота и здравето както на болния, така и на хората около него.

„Държи се неадекватно, може да бъде подтиснат и да се изолира или пък да бъде агресивен, да търси прекалено много контакти с другите хора. Тези хора често пъти имат усещането, че ги преследват, че искат да им навредят, че ги наблюдават”, коментира психиатърът д-р Антония Иванова.

Според управата на ТЕЛК- Благоевград проблемът е в закриването на специализираните телкове. А какво би трябвало да стане в случая със Стойчо, който сега е лишен и от пенсия, не е ясно.

„И на мен ми е трудно да отговоря на този въпрос, не смятам, че е редно, но нищо не зависи от нас. Така се стекоха нещата, че специализираните телкове се закриха, няма лекари, които да заемат местата, за да може да се назначи, да има постоянно лекар психиатър в състава, в такъв случай става затрудняване с освидетелстването на пациентите, така сме не само с психично болните. Смятам, че като разрешение на този проблем би било пенсионерите и децата до 16 години да не бъдат контингент на ТЕЛК. Контингент на ТЕЛК да бъдат пациентите в работоспособна възраст”, обясни председателят на първия състав на ТЕЛК в МБАЛ-Благоевград Елена Дюлгерова.

Сред редицата идеи за промени в здравеопазването на министър Петър Москов е и премахването на телковете. Целта е именно да се избегнат огромните опашки пред комисиите. Към момента обаче алтернатива няма.