Държавната финансова инспекция влезе в община Септември. Проверяват се всички обществени поръчки в общината заради съмнения за злоупотреби и корупция в размер на милиони левове. Сигнали са подадени и до НАП и до главния прокурор.

За евентуални нередности е алармирал инициативен комитет. Според сигнала за една година са обявени 40 обществени поръчки, а 24 от тях са били спечелени от фирми, близки до кмета Марин Рачев.

Община Септември е известна като столицата на арпаджика и на големите ремонти.

От лятото тук четири пъти се организират и протести срещу кмета и обществените поръчки на общината. В сигнал до главния прокурор за поръчките се казва, че близките до кмета фирми са усвоили над 12 милиона лева.

„Да се направи проверка защо договорите се крият”, призова Николай Баташки от Инициативен комитет „Да спасим община Септември”. По думите му поръчки се печелят от фирми, които преди са били управлявани от кмета или от негови роднини.

Снимка: bTV

По сигналите се работи, в тях се споменават обществени поръчки за детска площадка, за кофите да боклук, за сметосъбирането и сметоизвозването в общината. Кметът беше възпрепятстван да се срещне с нас. Юристът на общината Ели Лазарова обясни, че от две седмици в общината се проверява абсолютно всичко.

Кога ще приключат проверките на финансовата инспекция, не е ясно. Според наша неофициална информация призивът да се подават сигнали при най-малките съмнения за корупция и злоупотреби с европейски и държавни средства идва от министерския съвет. В неделя инициативният комитет „Да спасим община Септември” продължава с протестите.