Протестите срещу застрояването в „Младост“ дадоха резултат, поне засега
Жителите на квартала успяха да спрат, поне временно, още един проект за застрояване на зелена площ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Младост
Снимка: bTV

След двудневни протести в столичния квартал „Младост“, жителите му успяха да спрат, поне временно, още един проект за застрояване на зелена площ.

За целта обаче днес, за втори пореден ден, те направиха жива верига около предвидения за строеж терен. Граждански постове, разположени в леки коли, пък пазеха от багери през нощта.

В „Младост“ отново протестират срещу застрояванетоНа мястото се отзова новоизбраният кмет Десислава Иванчева, която обеща спешни проверки в общината

„Имаме си бизнес сгради, които са празни. Имаме търговски магазини, които са празни. Искаме единствено зелени площи“, заяви новоизбраният районен кмет Десислава Иванчева. Тя беше една от лидерките на протестите срещу застрояването от лятото, които доведоха до оставката на предишния кмет.

Според адвоката на инвеститора – Явор Пенчев, всички разрешителни за строеж са налице, а задължителните обществени обсъждания са направени.

Йорданка Фандъкова: Започването на строителство в „Младост“ днес е безпардонно и недопустимоКметът на София определи действията на строителната фирма като провокация към гражданите, новия районен кмет и самата нея

„Планът е минал четири обсъждания. Минал е две обявявания и не са постъпили жалби. Имаме валидно издадени строителни книжа и няма причина да бъде спирано строителството, каза Пенчев.

Инвеститорът: Застрояването в „Младост” няма да спираНовоизбраният кмет на квартала Десислава Иванчева заяви, че щом гражданите не искат строеж, ще се търси решение

„Когато става въпрос за събиране на данъци, за някакво обществени мероприятия – всички биваме уведомени по имейл. Когато стане въпрос за някакво обществено обсъждане за строителство или каквото и да е – нито един от домоуправителите не е уведомяван“, възмущават се местните.

Главният архитект на София Здравко Здравков също видя нарушения.

„Процедурата по обявяване на самото разрешение за строеж не е извършена към всички собственици, които са в имота и трябва да бъде довършена. Реално, самото обявяване на строителното разрешение не е приключило. Самото разрешение за строеж не е в сила“, каза той.

Строежът е спрян, поне засега.

Очаква се инвеститорът да поднови процедурата по издаване на ново разрешително за строеж.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре