Протестно шествие във Враца срещу драстичното орязване на профилираното обучение в града. Сред най-засегнатите е елитното средно училище "Христо Ботев", в което от догодина се предвижда да остане само един осми клас.

Над 100 родители, педагози и ученици излязоха в защита наедно от най-старите училища в страната. Летописната му книга е от 1847 г. „И е прекъсвала единствено и само по време на войните. Става дума за една институция, не става дума за квартално училище”, категорична е Мая Антова, главен учител по история.

Виктор Кръстев, директор на училището, посочи, че кандидатстват обикновено три или две деца за едно място.

Въпреки засиления интерес приемът се орязва с 80%. Образователната реформа не само във Враца залага на повече паралелки в професионалните гимназии.

„При недостига на работна сила ние имаме нужда от увеличаване броя на учениците с професионално образование. Бизнесът все по-често ни напомня това, все по-остро ни го напомня”, обясни Красимир Вълчев, министър на образованието.

Родителите обаче не са съгласни. Пламен Иванов смята, че така децата ще бъдат накарани да учат в други градове. Иво Иванов допълни: Ако нещо искаме да постигнем за една година, да насадим ориз, за десет – да насадим дръвче, за цял живот – трябва да си образоваме населението.

Идната седмица протестите продължават.