Европейският съд по правата на човека отхвърли искането на жители на варненската ромска махала "Максуда" да се спре разрушаването на незаконни къщи и извеждането на хора. Министерството на правосъдието съобщава, че не е поемало ангажимент от името на държавата, че няма повече да бъдат събаряни незаконни постройки.

В същото време, във Варна назрява недоволство в квартал „Победа”, където в общински център са настанени част от семействата без дом.

В приюта към Социалния учебно-професионален център от седмица живеят още 145 души - половината деца - останали без покрив, след събарянето на незаконните им домове. Съседите се притесняват от присъствието им и тази вечер започват да събират подписи.

„Ние не сме срещу ромите, ние сме срещу хората, които биха ни създали проблем в съжителството, понеже тия хора са с друг социален профил (...) както виждаме всеки ден, набавянето на средства става чрез престъпления”, подчерта жител на квартала.

Живеещите наоколо се оплакват от слаб контрол в приюта за бездомни. Най-големият проблем за съседите е, че не знаят докога обитателите на „Максуда „ще са тук.

Общината също няма план. Но гарантира полицейско присъствие до края.

„Има вътрешен ред и всяко семейство, всяка стая е запозната с този вътрешен ред, уведомени са, че при нарушаване на вътрешния ред, ще бъдат принудително изведени”, заяви Любомира Комитска от дирекция „Социални дейности”.