Над сто жители на „Аспарухово” се събраха тази сутрин на място, където се планира строеж на къщи с парите, събрани с SMS-и. Протестът им е срещу намерението на общината да строи социални жилища в квартала. Идеята е в тях да се настанят останалите без дом след наводнението миналия юни.

Хората обаче се притесняват, че там ще дойдат хора и от други квартали.

„Тука, виждате ли, всичко е българи, ще се нагнети обстановката, ще стане война... Какъв е начинът на избиране къде да закарат малцинствата или защото тука има циганска махала и да стане още по-голяма”, каза един от протестиращите.

Миналото лято общината обяви и проект за общински блок, който веднага предизвика недоволство. Уверенията, че в него няма да живеят външни лица не успокояват протестиращите. Те казват, че европроектът не позволява жилищата да са само за Аспарухово, защото е дискриминация.

„Ще бъдат настанени хората, които нямат никаква собственост движима и недвижима, това означава най-ниското съсловие, най-мързеливото, хора, които по никакъв начин не изпълняват задълженията си към тази държава”, каза протестираща..

Теренът, отреден за блока, се намира на най-пострадалата от потопа улица – „Горна Студена”, в ромската махала на „Аспарухово”.

Хората се притесняват, че мястото е с голяма денивелация, в свлачищен район. В 30 напълно обзаведени апартамента трябва да се настанят около 80 души.

„Ще бъдат настанявани само и единствено лица от район Аспарухово... включително и пострадали от наводненията вече имаме картотекирани над 150 молби точно от лицата, които бедстваха”, подчерта Любомира Комитска от дирекция „Социални дейности” в общината.