Фермери от Хасковско развяха черни знамена на протест заради избиването на животни, заразени с болестта нодуларен дерматит.

Протестът им се проведе на паркинг на главен път Е-80 край града.

Във всяка от фермите, в които е открито заразено животно, се унищожават всички крави, за да се ограничи разпространението на болестта.

Само за последната седмица в Димитровградско са регистрирани осем огнища на заразата и са ликвидирани над 250 крави, били в контакт с болно животно.

Животновъдите поискаха незабавно спиране на избиването на животни, незабавна ваксинация и оставката на директора на Агенцията по храните, когото обвиняват лично, че е пренебрегнал ситуацията.

„Той го е проспал това нещо, той отговаря за него“, коментира протестиращият Дамян Илиев.

„Защо не бият ваксини? Съжалиха България, че много скъпо ще излезе. А сега евтино ли ще ни излезе?“, попита друга протестираща.

Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството отпуска спешно 15 млн. лева за пръскане срещу насекомите, които пренасят заразата.

Осигуряват се и 150 хил. ваксини.

Всички села, в които е открита болестта, са под карантина. Пазарите за животни и транспортирането им пък е забранено в цяла Южна България.