Окръжна прокуратура – Хасково се самосезира и ще проведе проверки след репортаж на bTV за кариерите в Ивайловград, съобщиха на сайта си от държавното обвинение.

„Във връзка с излъчен на 24 юли 2015 г. репортаж “Как пасища се превръщат в кариери?” в предаването “Тази сутрин” на телевизия BTV ,  Окръжна прокуратура - Хасково се самосезира и ще извърши лична проверка. В репортажа са изнесени данни за извършване на незаконен добив на скалнооблицовъчен материал в община Ивайловград, без предоставени концесии, както и без промяна на статута на земите, в които се експлоатират кариерите”, гласи съобщението.

Проверката ще се извърши по реда на  Надзора за законност и защита на правата на гражданите  ще се  извърши проверка за спазването на законовите изисквания на Закона за подземните богатства, Закона за опазване на земеделските земи и Правилника за приложение на Закона за опазване на земеделските земи и упражнявания контрол.

В репортаж bTV припомни, че община Ивайловград има изключително ценни находища на скално-облицовъчни и инертни материали - гнайс, мрамор, туфи, варовик. С тяхното разработване и експлоатация се занимават 56 фирми, кариерите са 80. Така общината представя добива на подземни богатства в официалния си сайт.

Разследването обаче показа бизнесмени от бранша, които твърдят, че в Ивайловград повечето фирми добиват подземни богатства незаконно. Повечето компании имат концесия от Министерство на енергетиката. Но тя не им дава право да добиват, защото преди да започнат да копаят, трябва да сменят статута на земята. От пасище да стане геоложка кариера например.

Проверката  на прокуратурата трябва да приключи до 1 септември 2015 г.