Районна прокуратура-Благоевград отказа да образува досъдебно производство по сигнала на племенника на президента Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Причина за решението е липсата на достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение за престъпление.

При задържането на Станислав Плевнелиев, полицейските служители не са осигурили извършване на преглед от медицинско лице и не са му предоставили възможност за своевременно осъществяване на връзка с адвокат и свой близък.

Наблюдаващият прокурор е констатирал, че има данни за нарушение на законови и подзаконови нормативни актове, регламентиращи дейността по задържане на лица.

Обвинителят е изготвил предложение до директора на ОДМВР-Благоевград на полицаите в югозападния град да бъде обърнато внимание да спазват стриктно правилата при арест. Ще бъде организирано и учебно занятие за изучаване на Закона за МВР и Етичния кодекс за поведение на държавни служители в силовото ведомство.

Проверката по случая със Станислав Плевнелиев, племенник на държавния глава, приключи в понеделник. Тя не е констатирала побой над диабетика Станислав, но двама служители на Първо РУП ще бъдат наказани, защото са отказали на племенника на президента да се обади на баща си.

Бащата на момчето заяви, че семейството ще търси правата си в съда, тъй като полицаите са превишили правата си.