Детска градина „Китка” в Нови пазар е един от центровете в страната, където заедно с другите деца се обучават и малчугани със специфични нужди.

Инициативата е по съвместния проект на bTV и УНИЦЕФ „Заедно от детската градина".

В момента децата със специални образователни потребности, които се обучават в детската градина „Китка" са няколко. Сред тях е и малката Ивка, която всекидневно посещава детското заведение. Според родителите и  възпитателите ѝ занятията с другите деца се отразяват много добре на развитието ѝ

Петгодишният Виктор също е дете със специални образователни потребности и също посещава обща група с връстниците си.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на майка му Диана е огромно предимство, че Виктор е в масова детска градина. „Определено доста напредва откакто е в масова детска градина, всичко е добре, произнася вече и срички”, разказва тя.

Целта на съвместния проект на УНИЦЕФ и bTV е да се осигури среда, която подкрепя пълноценното развитие на всяко дете в детската градина. Резултатите в Нови пазар вече са налице.

„Децата приемат децата и смятам ,че мястото на тези със специални образователни потребности е сред другите, в масови детски градини, в училища – те не са по-различни от другите”, коментира Снежана Бузинис - ресурсен учител към ЦДГ „Китка".

Според Николинка Николова – директор на ЦДГ „Китка", Нови пазар от 2006 г. досега учреждението е  приобщило 25 такива деца –  с различни специални образователни потребности.

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои другата седмица през екипа да премине още едно – 26-то дете.

„Първите години 3 от децата бяха в инвалидни колички, но ние не се изплашихме, напротив –екипът в детската градина и всички работещи се мобилизирахме, мотивирахме се...”, разказва тя. По думите на Николова съвместната работа с екипите на групите от детската градина, със специалистите от Ресурсния център и родителите са гаранциите за добри резултати.

Семейно консултативния център в Нови пазар, който беше открит по време на реализацията на друг от съвместните проекти на УНИЦЕФ и bTV, работи вече 4 години. Експертите тук също са ангажирани в приобщаването на децата със специални образователни потребности, а и не само.

„Децата трябва да се развиват и деца с увреждания и деца от уязвими групи и деца от маргинализирани общности – всички имат право да се развиват, право на достоен живот, право на образование за всички”, смята Мария Николова, управител на СКЦ - Нови пазар.

Все още има предизвикателства, които пречат на децата със специфични нужди да се включат пълноценно в обучението в детските градини. Практиката в Нови пазар обаче показва колко големи са ползите от интегрирането на малчуганите и че тези усилия трябва да продължат в същата посока.