По космическа технология започна ремонтът на катедралния храм на Бургас. Вековната църква „Св. Св. Кирил и Методий", която е паметник на културата, пропадна заради строежа на подземен паркинг.

Вече три години църквата е затворена. Специалистите са установили над 200 пукнатини в нея, някои широки почти педя. За да не падне една от най-старите и красиви сгради в Бургас, я поддържа стоманена конструкция. Тя обаче не само е нанесла допълнителни поражения, но затруднява и ремонта.

„Няма асансьори, всичко на ръце се качва", обяснява работник. Това обаче отнема време. В храма конструкцията служи за строително скеле. „В момента се запълват пукнатини със специален разтвор, който е саморазширяващ се и гарантира възстановяване стабилитета на църквата", обясни пред bTV началникът на сектор „Техническа инфраструктура" в Община Бургас Мирослав Жеков.

С новите технологии, старият храм трябва да устои и на земетресение от седма степен. За целта колоните, сводовете и куполите ще бъдат укрепени с карбонови нишки, които специалистите наричат „космически".

„До сега мога ви кажа, че в България такъв вид укрепване не е извършвано. Това е първо по рода си и, така да се каже, подхождаме по-скоро като да се свърши работата качествено, отколкото да гоним някакви експедитивни срокове", допълни Жеков.

Едва след това ще се мисли за стенописите. „Има и унижощени места, където изобщо няма живописен слой”, обясни Стоян Забунов от Сдружението за реставрация „Захари Зограф".

Други от стенописите са буквално разполовени от огромните пукнатини и възстановяването в оригиналния им вид е на практика невъзможно. Въпреки това, след три години служба в преустроената в молитвен дом бирария, отец Петър се чувства обнадежден. „Дай, Боже, колкото се може по-скоро да стане. Има надежда, защото досега всичко пустееше и се рушеше, влизах с болка", споделя председателят на църковното настоятелство.

Нетърпеливи да запалят свещ в храма са и миряните. Очакванията са храмът да отвори врати следващата Коледа. По-песимистичният вариант е Великден 2016 г.