Осъзнатата саможертва на Христо Ботев и неговите четници издигна високо знамето на българската свобода, заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в тържествата във Враца по повод на 139-годишнината от подвига на Христо Ботев и на празника на града, съобщи прессекретариатът на президента.

Държавният глава призова винаги да помним доблестта, патриотизма и саможертвата на знайните и незнайни българи, благодарение на които България се нареди сред свободните и прогресивни нации на Европа.

В словото си президентът припомни как Ботевата чета е събрала "синовете на цяла България", с което народът ни е показал пред света единството и общия стремеж към нов живот. "Днес даваме отговор пред себе си и пред дедите ни дали сме готови да поемем по Ботевия път, да дадем всичко от себе си, дори и живота си, за род и родина", заяви президентът Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че Ботевият огън трябва да бъде съхранен и предаден на бъдещите поколения, за да са те достойни и справедливи стопани на българската земя.

Във Враца президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие строя на представителните части на Българската армия, на студенти и на ученици. По-рано през деня държавният глава присъства на концерт, посветен на 139-aта годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

На тържествената заря проверка в град Враца присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, народни представители и членове на Европейския парламент, представители на изпълнителната и на местните власти, дипломатически представители и хиляди граждани.